woensdag 23 september 2009

Huiswaarts

Zoals velen weten zijn wij in het gelukkige bezit van een kat. Een Britse Korthaar met de naam Khen. Hij gaat altijd mee, dat is dus al 15 jaar. Nu we langer weg zijn en de boot een winterbestemming krijgt ergens in Europa vliegen wij naar Nederland terug, jawel, met Khen als handbagage. Deze reis zijn we aangekomen op een vakantiebestemming waar veel luchtvaartmaatschappijen slechts in de zomerperiode (meestal tot eind september!) geregelde vluchten op Amsterdam en Rotterdam onderhouden. We hebben onze reis qua tijd wat aan moeten passen en ondervonden daarna heel veel problemen om thuis te komen. Konden we eerst de tussenstop op Sardinie niet gebruiken om op te stappen, op onze vlucht van Ajaccio naar Amsterdam.... Hadden we daarna een zeer lange eilanden tocht van Sardinie naar Corsica voor de boeg, blijkt de ferrydienst tot 20 september op tijden te gaan die niet aansluiten op onze vlucht. Nu zijn we omgeboekt naar Rome. En doen nog een binnenlandse vlucht van Alghero naar Rome....Dus dat was een extra tochtje naar het reisbureau.

donderdag 17 september 2009

Asinara--Alghero--Afmeren

De dag dat we besluiten de tocht door de nauwe doorgang van het natuurgebied van de Asinara eilanden aan te vangen, vertrekken we bijtijds voor dat de wind opsteekt. Het vaargebied is op een bepaald moment slechts een 20 meter breed en bijzonder ondiep 3.50 meter. Goed opletten dus! Wanneer we om het hele gebied heen moeten varen zijn we minimaal 20 NM langer onder weg. Na een uurtje varen zijn we op de betreffende plek en Henk houdt nauwlettend de dieptemeter in de gaten en zigzaggend varen we op ons dooie akkertje naar de Middellandse Zee.
De kust is wat saai en weinig uitdagend en pas wanneer we bij de Isola Piana en Isola Foradada met prachtige kapen en baaien aankomen worden we enthousiast over de Westkust van Sardinië. Wanneer we arriveren in de haven van Alghero voor een ligplaats komt er al een dinghy ons tegemoet voor een mooring. Jeroen en Robert zullen een weekje aan boord komen dus blijven we op deze plek tot zij gearriveerd zijn. Er breekt een zeer afwisselend weekje aan! Natuurlijk varen we uit, het is alleen om te ontdekken dat, de wind en golven zich in tegengestelde richting begeven en er niet op een comfortabele manier met 4 man te varen is!! Geen bezoek aan de grotten Nettuno met de Don Mare. Wel gooien we het anker uit in de baai van Porto Conte en duiken in het lichtblauwe water. De grotten bezoeken we later in de week met een toeristische hop-on, hop-off bus. Bij de riffen van Capo Caccia nemen we daar de trap, (met fenomenaal uitzicht) Escala di Cabirol, met meer dan 700 treden en gaat naar beneden naar de grot van Nettuno, en weer naar boven……. Pppffff! Een belevenis, in de druipsteen grotten is er een vochtigheidsgraad van 94% het regent er dus bijna. De stalactieten en stalagmieten dringen diep in het gebergte en de verschillende “hallen” zijn prachtig van kleur en vorm. Wanneer we later in de week nog eens een zeiltochtje aanvangen zijn er om ons heen dolfijnen en zelfs onder de boot zwemmen er een aantal met ons mee. Het anker gooien we die dag tussen de hoge rotsen en hier zwemmen we heerlijk en snorkelen langs de kust. In Alghero liggen we inmiddels heerlijk in de gemeentehaven aan de kade en bij de Marina Aquatica hebben we een contract afgesloten om de Don Mare af te meren voor de winter. We blijven dus maar in de buurt; genieten van de terrassen, het strand en de massages daar!, en de Italiaanse keuken. Na het vertrek van de jongens besluiten Henk en ik te stoppen met varen en met vakantie te gaan in Alghero. In slow-motion brengen we de boot op orde doen wat laatste klussen.

dinsdag 15 september 2009

Heerlijk zeilweer



We hebben een fantastische dag uitgezocht wanneer we uit Porto Vecchio vertrekken en Corsica verlaten. We zeilen langs de prachtige eilandjes en rotspartijen die dit gebied zo aantrekkelijk maken. We willen in eerste instantie naar Santa Teresa di Gallura aan de Sardijnse kust, maar gaande weg begrijpen we dat de tijd tot de aankomst van Jeroen en Robert nog maar een week is en we moeten opschieten om in de buurt van Alghero te komen. We verleggen de koers naar de Gulfo di Asinara, en de wind draait met ons mee!! We gaan naar Isola Rossa. Een lange, maar buitengewoon fijne zeildag. Aan de noordkust van Sardinie doen we ook nog Stintino aan. We zoeken contact bij het binnenvaren van de haven en motoren vervolgens rustig de haven in....dat denken we en ook op de kant vraagt iemand of we een plaatsje zoeken en wijst ons een relaxed plekje dichtbij het centrum. Dan komt er een rubberbootje op ons af en de mannen die er in zitten zeggen dat zij van de haven zijn waar we contact mee zochten vanaf het water. Dus terugvaren geblazen en ver buiten het plaatsje krijgen we in een redelijk nieuwe haven de mogelijkheid aan te leggen. 's Avonds nemen we de fiets naar een restaurantje wat ons aanbevolen is. Een fietstochtje berg op en af en door soms wat onbegaanbare wegen. We eten heerlijk, dat moet gezegd! Het is september dus om een uur of 2100 is het wel donker. Misschien is het beter een taxi terug te nemen. We informeren bij het restaurant en er komt een mannetje! Fietsen opvouwen, achterin, rijden maar. Dat is vlug..want met een minuut of vijf (zeker geen 10) zijn we aan het begin van de steiger! Mannetje zet onze fietsen neer en zegt " trè" Henk en ik kijken elkaar aan,.. ach 3 ik geef hem 5 hoor! Maar DAT hebben we verkeerd begrepen! Hij bedoelt 3 TIENTJES!! Ik voel dat mijn bloed gaat koken, dat ik me realiseer bedonderd te worden, maar heb even niet woorden en daden paraat om dat knulletje de les te lezen. Het was toch een fijne avond?!