maandag 4 juli 2011

Wat we eerder dit jaar hebben gezien

Turkije vormt een opmerkelijke brug tussen Europa en Azië en het land weerspiegelt deze twee werelden. In Istanbul is het zo duidelijk dat de stad op twee continenten is gebouwd. In het Europee deel bevindt zich de oude stadskern uit de Byzantijnse tijd en het Ottomaanse Rijk, je vindt er talloze historische cultuurschatten en het geeft een fascinerend straatbeeld, de hoofddoekjes, de europese luchtighed en de burka’s. We bezoeken hier de meeste bezienswaardigheden, de Blauwe Moskee met zijn 6 minaretten vormt voor een belangrijk deel het gezicht van Istanbul, samen met de Hagia Sophia, gebouwd in 536 na Chr. is "de kerk van de heilige wijsheid". We staan in lange rijen voor de schatten van de sultans in het Topkapi paleis. Istanbul is zonder enige benadering de meest interessante stad van Turkije, een smeltkroes van culturen. Varend op de wereldberoemde Bosporus adem je de sfeer van eeuwen geleden., er is weinig fantasie nodig om je in te leven in de historie. De Grand Bazaar met ongeveer vierduizend winkeltjes duizelt ons, ook de specerijenmarkt is een belevenis van geuren en kleuren.. We komen ogen en oren te kort!
Op een van onze tochten bezoeken we, nabij Taksim, natuurlijk de Istaklal Cadessi, een winkelstraat waardoor een treintje rijdt. Hier vinden we in een zijstraatje een uitstekend klein Italiaans restaurant “Pia”, wat een verademing na alle döner en kebab!

We willen jullie de belevenissen tijdens onze cultuurtrip ook niet onthouden en maken jullie graag deelgenoot van de ervaringen in Cappadocië, Anatolië. (Omdat we ons niet wilden laten verrassen door de hitte en de droogte, bezoeken we dit deel van Turkije in de winter…..dan wel weer kou en sneeuw!)
Het landschap van C. is ongeveer 30 miljoen jaar geleden ontstaan Vulkanen barstten uit en de streek werd met lava bedekt. Uit de as en lava vormde zich erosiegevoelig materiaal: tufsteen.. Op veel plaatsen kwam er nog een laagje vulkanische stof, basalt overheen en de regen en de wind deden de rest. Er ontstond een grillig landschap met grotten, kloven en paddenstoelachtige rotsformaties. We bezoeken een ondergrondse stad, in een op een maanlandschap gelijkende omgeving nabij Urgup. In het openluchtmuseum, (Goreme), hier zijn in de rotsen een heel kloostercomplex en kerkjes uitgehouwen. In sommige kerkjes kunnen we nog redelijk bewaarde fresco’s bewonderen.

Op een deel van de centrale hoogvlakte van Anatolië stroomt het water niet weg naar zee, maar naar het laagste punt, waar het zich vermengt met bodemzout. Hierdoor is Tuz Gölü ontstaan, een uitgestrekt maar ondiep zoutmeer.

Geen opmerkingen: