zondag 3 juli 2011

Zee van Marmera

Wij zijn aangekomen op het eiland Marmara, het eiland waar de zee haar naam aan ontleent. We liggen in Saraylar (Παλάτια - Palatia), dit is de (natuurlijke)haven van waaruit het marmer wordt verladen.. De haven is volledig gebouwd van marmeren blokken en is als een openluchtmuseum ingericht met oude kolom segmenten en andere architectonische fragmenten – alle van marmer-,
die door kunstenaars en ambachtslieden werden achtergelaten omdat er iets niet aan deugde of er een fout in zat. Op het eiland wordt sinds jaar en dag de witte marmer gedolven. Al in de oudheid, door Grieken en Romeinen en daarna de Byzantijnen en Ottomanen, werd er voor tempels, sarcofagen, standbeelden en altaren dit prachtige witte marmer gedolven en verscheept.

Oorsprong van natuursteen
Natuursteen werd in miljoenen jaren gevormd. Natuursteen is gevormd uit afgekoeld vloeibaar gesteente (magma of lava), of uit sediment (zand, klei, kalk) dat is versteend onder druk vaak in combinatie met hoge temperaturen.
Natuursteen komt in grote blokken uit de groeve. Geen blok is hetzelfde en pas na het zagen worden de verschillen in kleur en structuur zichtbaar. Kleine kleurverschillen, fossielen en onregelmatigheden zijn niet uit te sluiten bij natuursteen. Kalkhoudende steensoorten zoals marmer en Belgisch hardsteen zijn ontstaan uit dieren- en plantenresten die kalkafzettingen hebben gevormd. Deze steensoorten komen voor in sfeervolle kleuren en structuren.(Graniet is door kristallisatie ontstaan uit gestold magma. Het is homogener en harder dan marmer en heeft daardoor een koelere uitstraling.)(www.marblemasters.eu)


In het voorbij varen zagen we al de afgravingen als littekens in het kustlandschap. En bij het ingaan van de baai zien we de (oude-verlaten) steengroevesen wat blijft zijn op vuilnisbelt lijkende stukken berghelling. Nog steeds wordt er druk gewerkt om de zware marmeren blokken te verschepen over de hele wereld. In het plaatsje zelf is stof de grote killer, er rijdt bijna constant een wagen met watersproeiers door de stad en de tafels en stoelen op terrassen worden regelmatig afgestoft. Gelukkig is het bijna windstil als wij een dagje hier blijven.

Geen opmerkingen: