donderdag 6 juni 2013

Alles klaar? Varen maar..!

Maandag een prachtige dag om uit te varen om 11.30 uur overhandigen we ons exit-formulier aan de Port Control van Yacht Marin Marmaris.
Het eerste half uur is een beetje onwennig, op ons gemakkie en op de motor de baai uit, wind is er hoegenaamd niet. Eenmaal door de nauwe ingang /uitgang kunnen we toch ons nieuwe zeil al uittrekken en even later ook de genua, we “lopen” meer dan 8 knopen en betitelen, na een uur of twee, dit toch wel weer een dag met een sterretje *, en dat als eerste dag!....We hebben koers gezet naar Rhodos en hopen dat Giorgos, de havenmeester ons goedgezind is en hij een plekje voor ons heeft. In de zomer, hoogseizoen, kun je het wel vergeten, aan de kade staan de vertegenwoordigers van de verhuurbedrijven aan de kant om hun klanten een plaatsje te garanderen. In het beste geval kun je de hulp inschakelen van een Yacht Agengcy, die zijn best voor je kan doen.
De Don Mare houdt goed hoogte en als de wind blijft zoals hij is varen we met twee vingers in de neus de haven in, maar ach daar is ook niets aan!, en niets voor ons tenslotte….de wind draait…trekt ook aan en na een half uur is het boksen tegen de golven, recht tegen de wind, ons bootje kan met de motor stevig bij maar net 2,5 knoop halen, de laatste 8 mijl duren 3 uur! Er komen sloten water over dek en soms lijkt het of we rechtop, op de achtersteven staan.
Heerlijk is de borrel naderhand! We mogen 2 nachten blijven en pikken er zelfs nog een dagje bij…de entranceprocedure neemt de volgende dag erg veel tijd in beslag en Giorgos is ons goed gezind.

Op donderdag halen we benodigde stempels bij de Port Police, kijken nog even hoe het staat met uitvaren van andere schepen….er ligt een grove ketting over de breedte van de haven en soms blijft daar een anker achter haken, dan komt er een duiker voor 100€ je los trekken…We hopen dat het bij ons maar goed gaat…. Henk
heeft wel onderzoek verricht, maar kan ons anker door het troebele water niet vinden. 
Het zit niet mee, helaas vast als een huis, maar dan is er een aardige Australiër uit Sydney, die voor ons naar de bodem duikt en ons anker loswurmt onder de (mooring)ketting vandaan, het zit WEL mee! Nu zijn we nog een uurtje verwijderd van onze nieuwe stop, Panormitis op Simi. 

Geen opmerkingen: