maandag 17 juni 2013

Kleine stapjes verder....

Na onze ontspannen stop op Simi, Panomaritis, zijn we teruggekeerd naar de Turkse kusten en baaien. Wind was er niet veel en tot ver in de baai was het dieselwind waar de Don Mare op voortstuwde. 

We verblijven enkele dagen in Datca. Een sfeervol vissersplaatsje, waar altijd wel een koele bries staat. Er is een warmwaterbron in het centrum die via een kleine waterval 4 tot 5 ton warm water in zee loost, je kan er dus ook in de wintermaanden heerlijk zwemmen. 
Restaurantjes te over, dus je kan er je buikje rond eten aan de uitgebreide Turkse keuken. De markt op zaterdag is een belevenis en we scoren er lekkere verse groenten en wat kip. We vinden het op dinsdag weer genoeg en zetten koers naar Knidos, we willen deze oud-Dorische havenstad, dwz de overblijfselen ervan ook bezoeken. Wanneer we bij de haveningang aankomen waait het al windje ZW 4 en dat maakt het er erg onrustig, even nog het anker uit. We besluiten al snel dat dit het niet gaat  worden voor de nacht. Anker hoog en varen verder, dan maar geen oude stenen…. We hebben halve wind, wel 25/30 knopen (7 Bft) naar onze nieuwe bestemming, Nisyros. We reven de genua enkele keren omdat we ook voor ons comfort weg zijn.  Nisyros is een klein eiland (41 km2), ten zuiden van Kos en ten noorden van Tilos. De kustlengte is maar 28 kilometer. De hoofdstad van Nisyros is Mandraki. Mandraki is de ferry haven van Nisyros en wij liggen afgemeerd in Pali, een klein haventje, waarvan de kern bestaat uit restaurantjes en motorbike verhuur. In de zomer wordt het dagelijks door veel toeristen bezocht omdat zich op het eiland een vulkaan bevindt.
Een van onze dagen hier brengen we een bezoek aan de kraters, het is zeker de moeite waard. De kraters liggen op het plateau van Lakki en ten noorden van het bergdorpje Emporios, dat met de bus en met de scooters en motoren bereikbaar is. Wij huren een squad om de grootste krater, Stefanos, te bezoeken en toeren de bergen door en de kusten langs. Touringcars vertrekken zeer regelmatig vanaf Mandraki en rijden tot aan de kraters. Op het plateau van Lakki bevinden zich 5 kraters op loopafstand. De grootste krater heet Stefanos en is maximaal 300 meter en minimaal 250 meter breed. Het diepste punt hiervan is 30 meter. De vulkaan op Nisyros is geen actieve vulkaan, maar wel een levende vulkaan, op vele plekken komen er dampen uit de grond en de geur van zwavel is zeer sterk. De heerlijk zeilwind van enkele dagen geleden (ZW) was een voorbode voor de ommezwaai naar sterke W, WNW, NW en N wind van de laatste dagen. Zoals het er nu naar uitziet kunnen we morgen onze trossen vastleggen in Kos-Stad.

Note: ik heb even niet alle foto's paraat...update komt!

1 opmerking:

tdl1962 zei

Stoer hoor die quad!! Goed om weer zeilverhalen te lezen, ipv al dat bootpoetsen in Marmaris.