maandag 1 juli 2013

30 knopen wind is niet erg....

Deze weken staan in het teken van nieuw bezoek! Trudy en Leo komen en ook Jeroen en Robert hebben ter gelegenheid van ons 25 jarig huwelijk een reisje richting de Don Mare geboekt. De omgeving van Kos zal dus deze weken ons vaargebied zijn....
Maar de meltemi ligt op de loer. "De Etesian (Griekenland) en Meltemi (Turkije) zijn sterke noordelijke winden in en rond de Egeïsche Zee. Ze komen vooral voor in de periode half mei tot half september.



In deze periode is het in de regio vaak erg heet en is wordt de sterke en vrij droge wind als aangenaam ervaren. Meestal ontstaan ze in de loop van de dag en nemen weer af in de nacht, maar het komt voor dat ze een aantal dagen zonder stoppen doorblazen. Voor zeilboten zijn de winden erg verraderlijk. Ze verschijnen in zonnig weer en nemen zonder duidelijk aankondiging snel toe in kracht. Soms halen ze 7-8 Bft. en dit heeft dan grote consequenties voor de aanwezige jachten, maar ook de veerboten tussen de eilanden." 
Onze eerste opstappers komen aan in Turkije. Bodrum en de weergoden hebben net de NW wind gepland, dus boksen we weer eens tegen wind en golven. Maar onze gasten hebben het op de eerste zeildag wel getroffen.
..zonnig zeilweer en met een heerlijke WNW wind ( 20kts) worden we richting het schiereiland Datca geblazen, we draaien met de wind mee, en komen echter richting Kos te liggen, maar daarvoor staan eigenlijk de golven verkeerd. De sprayhood, die Henk zeer resoluut had opgeborgen moet te voorschijn komen en in een kort, maar doortastend moment kunnen we het overspoelende zeewater tegenhouden. Die avond ankeren we in de beschutting  van Bitez aan de Turkse kust. Om alle papieren voor de vakantiegangers in orde te brengen, maken we nog een tochtje Bodrum, daarna gaan we richting Kalimnos. Het eiland ligt ten noorden van Kos, en vandaar uit is de terugreis van Trudy en Leo gepland.  Het is toch meestal NW wind, dus we hoeven dan alleen de genua (voorzeil) uit te trekken om weer op Kos te belanden....Die speciale dag dus even niet. Diesel genoeg aan boord dus motoren we over de "kop van de ezel",  westelijke kant. Uiteraard heeft de schipper en zijn "eerste man", een klein verschil van mening hoe het beste Kos aan te varen. De golven slaan zich weer stuk op de voorsteven en de voorplecht verdwijnt met de regelmaat van de klok onder water. Maar als je dan eenmaal de hoek/kaap hebt genomen....dan maken die 30 knopen wind niets meer uit. Het is niet de wind waar we ons soms zorgen over maken, maar dat ellendige water, dat vreselijke golfpatroon. Maar ok soms moet je van A naar B....we wachten hier in Kardamena het bezoek van Jeroen en Robert af

Geen opmerkingen: