donderdag 25 juli 2013

Wind, wind en nog eens wind!!

Op Leros meren we af aan de kade van Lakki, en een vriendelijke jongedame geeft Henk het adres van een prima restaurant, waar we beslist moeten eten; “”heerlijk eten en een prachtig uitzicht over de baai!”  Tegen de avond wandelen we richting centrum, kunnen het niet direct vinden en vragen een taxichauffeur, die ons graag brengt! O / Karaflos, het restaurant van Dimitris, alom bekend bevindt zich echter niet aan de Westelijke, maar Oostelijke kant van Leros. Dus even de berg over en dan is het inderdaad genieten. We hebben nog overwogen om in deze baai af te meren, maar zijn uiteindelijk doorgevaren. We beseffen dat we vermoedelijk dan niet zo heerlijk hadden gegeten en al helemaal niet van dit mooie uitzicht hadden genoten. s Avonds genieten we aan boord van een fantastisch opkomende maan!!
De wind blijft maar hard en geeft voor de komende dagen ook geen zogenaamd “weather- of windwindow” Alles maar weer vastgesjord en verstand op nul, we gaan naar Lipsi.

Lipsi een klein eilandje met een bevolking van 670 mensen. Aan een betonnen pier meren we af, morgen is er een klein gat van windje 4/5 Bft, dus kunnen we oversteken naar Patmos. 

Lipsi heeft oog voor het milieu en voert een beleid hierop dat er gerecycled wordt,vuil wordt totaal gescheiden ingezameld. We ontvangen van de “havenmeester”,  5 zakken en worden gesommeerd hier, papier, plastic, glas, organisch, en blik te verpakken. Eens per dag om 09.00 uur wordt dit opgehaald. 

Er zijn camera’s die dit controleren en anders staat er een boete op! Zo gezegd, zo gedaan! Als we ’s avonds ergens neerstrijken voor een drankje en onze emailcheck treffen we Joke en Alex uit Ulft, zij wonen 6 maanden per jaar op dit eiland. Hij is een geboren Lipsi-man, is op 12 jarige leeftijd al naar Nederland vertrokken en voelt zich Nederlander meer dan Griek. Het klimaat doet echter voor Joke wonderen en zij laten de drukte van het Westen voor een half jaar achter zich. Vissen wat, klussen wat en zijn selfsupporting (eigen groente en fruit)  laten voor de rest de boel de boel.  De wind neemt niet af, voorlopig zijn we hier met naar verluidt tot 27 juli zware wind. We houden ons maar stil

Geen opmerkingen: