vrijdag 12 juli 2013

Familiebezoek

Tussen de twee bezoeken in is het tijd te bevoorraden,  we krijgen op Kos-stad
 service aan boord en later in Kardamena huren we op de dag dat de jongens aankomen een auto, naar de Lidl en de Carrefour te rijden en om hen op te pikken van het vliegveld. De biervoorraad moet op peil gebracht en de jongens kennende kan die wel een aanslag verwachten. 

Het wordt een gezellige, gevarieerde week, met (voor ons opnieuw) een bezoekje aan de vulkaan op Nisyros. Nu zijn we gevieren gemotoriseerd en tuffen op een scootertje door de bergen.

We besluiten in de krater af te dalen, de stinkende methaangassen nemen we voor lief. Een bijzondere ervaring om tussen de kleine dampende kratertjes door te lopen. Je realiseert je de nietigheid van de mens en de overweldigende kracht van de natuur. Een prachtige belevenis!
We zwemmen aan het vulkaanstrand en aan het strand van Kardamena. Dit plaatsje aan de zuidkant van Kos heeft een levendig uitgaansgebeuren waar veel  jeugd zich over de boulevard verplaatst in een bepaalde dresscode, van de ene naar de andere gelegenheid en zich vermaakt onder het genot van meestal veel alcohol. Onze laatste stop met Jeroen en Robert, zal Kos-stad zijn vandaar gaan zij weer naar vliegveld . Wij hebben dan een goede uitgangspositie om na “3 weken vakantie Kos”, weer eens verder te trekken.

Na ampele overweging besluiten we naar Turgutreis (Turkije) te varen om er uit te boeken. Naar alle waarschijnlijkheid zullen we ons nu tussen de eilanden van de Dodecanessos en de Cycladen gaan begeven en ons Turkse vaardocument moet dan voorzien worden van vele stempels. Bovendien hebben we ons nieuwe zeil taxfree, dus dient er een douane formulier ingevuld te worden. De haven in Turgutreis is weer een cadeautje! Prachtig zwembad en een voortreffelijk restaurant, maar oh, oh, wat rijzen de prijzen in Turkije de pan uit!
Bij het uitklaren, treffen we (bijna zoals gebruikelijk) weer eens van allerlei ongemak en mannetjes die het raar vinden om met privé personen deze stempelhandelingen te verrichten. Meestal wordt voor het uitklaren van het ene naar andere land een yacht agency in de arm genomen. Wij vinden dat we die 100 tot 150 euro beter op een andere manier stuk kunnen slaan! Dus bijvoorbeeld bij de taxfree, heb ik de hulp ingeroepen van de tussenpersoon van de UK sails, Baris. Hij kon, gelukkig, de douaneambtenaar in duidelijk Turks vertellen wat de bedoeling was en dat daarvoor alle vereiste rekeningen en formulieren voor handen waren. Güle güleTurkije!

Geen opmerkingen: