zaterdag 7 juni 2014

Patras

In deze update, schotel ik wat geografische-, historische-, en toeristische kennis voor. We liggen in de Marina van Patras en er zijn geen verontrustende praktijken gepasseerd met de havenautoriteiten, dus daarover weinig nieuws te melden.
Patras is de hoofdstad van Achaia en de derde grote stad van Griekenland. Achaia is een provincie aan de noordkant van de Pelonponnesos. Patras was in 2004 één van de Griekse steden, waar activiteiten werden georganiseerd voor de Olympische Spelen. Een van de bouwactiviteiten, naast de facilitaire (hotels e.d.)-, en sportvoorzieningen, werd de brug van Rion naar Antirion gebouwd.
Hij verbindt de Peleponnesos met het Griekse vasteland en is hiermee één van de belangrijkste en indrukwekkendste bouwwerken van Europa. Hoogte 160 meter. Een jaar na de OS ging een deel van de Olympische complexen al weer in de verkoop. Veel van de voor de Spelen neergezette gebouwen en sportaccommodaties stonden vervolgens lang, of zelfs nòg leeg. Aan de marina bijvoorbeeld, staat een groot hotel er desolaat, verlaten en verwaarloosd bij, gewoon tussen nieuwe restaurants en cafés en hotels.
Patras is een drukke haven- en handelsstad. Veerboten vertrekken er ondermeer naar Italië, Brindisi en de Ionische eilanden. Historische gezien is deze stad altijd al belangrijk geweest als commercieel centrum en de westelijke toevoerhaven naar Griekenland. In het jaar 1821 verwoest door de Turken en in 1830 weer herbouwd door een Duitse architect, met
grote pleinen en kaarsrechte straten. De stad en de haven zijn gezellig druk. Een universiteitsstad met een levendig studentenleven. De marina ligt een pittige wandeling van een half uur van het centrum en wanneer we er heen lopen worden we min of meer verrast door de hoeveelheid terrasjes, ijstentjes en shops. Overal stikdruk met frappées (koude opgeklopte nescafe koffie) ijs en vooral heel veel geroezemoes. Het carnaval in Patras is beroemd, berucht en bekend. De feestgangers zijn allen gemaskerd en de overlevering zegt dat je met een (plastic) “toorts” op het hoofd slaat van je tegenstander en hem zoetigheid overhandigd. Vandaag-de-dag zijn dat platisc linten.


Natuurlijk brengen we een bezoek aan de wijnvelden van Chateau Clauss. Een taxitritje brengt ons in een kwartier bij dit als een dorp opgezette wijngebied. Een Beierse baron emigreerde inde 19e eeuw naar Griekenland en begon hier een wijnbedrijf, met het beroemde merk Achaia Clauss.
De Mavrodaphne wijn is beroemd en geroemd bij vele grootheden en de Imperial verwijst naar een bezoek van Keizerin Sissi, die deze wijn voorgeschreven kreeg voor haar gezondheid. Niet verkeerd vinden we…


Met de tandradtrein gaan we naar Kalavrita een bergdorp en ’s winters de uitvalsbasis voor een mooi skigebied. De trein baant zich een weg door een imponerende kloof met pijnbomen en rotsen, tunnels en neervallend water.
Een schitterende belevenis. Het dorp Kalavrita is in zijn geheel herbouwd nadat de Duitsers het in 1943, als vergeldingsactie, platbrandden en alle 1426 mannen en jongens fusilleerden. Een indrukwekkend bezoek.


Geen opmerkingen: