maandag 4 juni 2012

Pantalis


Het vestingstadje Hydra ligt als een amfitheater om het kleine haventje gebogen. De havenkom is nauw en er is maar weinig ruimte om te manoeuvreren, ook door de veerdiensten, watertaxi’s en vele vissers liggen de verschillende ankerkettingen als spinnenwebben gevlochten op de bodem, zaak dus voor de jachten om in volgorde van binnenkomst ook te vertrekken! Hydra is een mondaine plaats waar de beau monde zich graag laat zien, het is autovrij en transport gaat per ezel. Veel internationale artistieke beroemdheden (w.o. Leonard Cohen) hebben hier een buitenverblijf.


De levende legende van Hydra is PANTALIS, zijn leeftijd is niet in te schatten. De haven is “zijn domein”, en daar waar nodig reikt hij de helpende hand. In zijn rode bootje ontward hij vastgelopen kettingen en zonder aanzien des persoons en onafhankelijk van de scheepslengte is hij belangeloos in de weer. Hij is wel in zijn sas als je hem (liefst ongezien) iets in de hand stopt.


De hele dag door ontvangt hij, meestal van de mega-jachten die aan de buitenzijde van de pier afmeren, telefoon en de waterbevoorrading van passanten geschiedt ook onder zijn toezicht.

Vandaag was het dan ook raak, uurtje of drie, de wind steekt op, de kade is op 2 plekjes na vol en er komen 3 schepen binnen van ongeveer dezelfde lengte. Enkele jachten naast ons is een flottielje-jacht neergestreken met Amerikanen en Canadezen. Met een fluitje wil de “sergeant”-skipper de andere schippers dirigeren waar te gaan liggen of eigenlijk waar zij hun anker dienen uit te gooien. Niet iedereen is daarvan gediend en een 50 ft zeiljacht met Polen raakt gestrest en komt dwars voor ons in de problemen, voor ons betekent dit anker vieren, in alle hectiek vieren we zoveel ankerketting dat we zelf in de problemen komen en het onderwaterschip, gelukkig slechts, een kleine buts maakt op de rotspartij van de kade.

Geen opmerkingen: