vrijdag 12 juni 2009

Palmen

Een dagje naar Elche, of op zijn Catelaans Elx. Elche is een stad in het binnenland, met veel historische gebouwen, musea en meer geschiedkundig erfgoed. Wij hebben vanuit Alicante een bezoek aan deze stad gebracht vanwege een stadslandpark, een palmbomenpark dat in het jaar 2000 door de UNESCO werd uitgeroepen tot Erfgoed der Mensheid. De beplanting van de palmen in boomgaarden is een overblijfsel uit de Arabische beschaving. Zij ontwierpen voor de irrigatie een complex systeem aan greppels die het water naar de palmboomgaarden voerden. Wij hebben de stad doorkruist, musea bezocht en natuurlijk de basiliek van Santa Maria. Hier wordt eens per jaar een religieus theater opgevoerd, een laatste overblijfsel uit de Middeleeuwen en ook al vanaf de 15e eeuw gespeeld! In de maand augustus. Ook hier heeft de UNESCO naar gekeken en in 2001 gemeend dit als erfgoed der mensheid te bestempelen en wel in het kader van Oraal en Immaterieel, culturele overlevering van generatie op generatie. We hebben de moerasgebieden en andere natuurlandschappen gelaten voor wat het was en na een bezoek aan de historische palmentuin en de kapper, zijn we bootwaarts gekeerd.
Dan lukt het dus eindelijk een baai te vinden waar we het anker kunnen uitgooien! La Sardinièra, Jippie, rond om ons liggen ook moorings, gele tonnen voorbereid om aan vast te leggen. De bootjes om ons heen doen dat ook en pakken daarvoor een kleine gele bal die aan de grote vast zit. Bootjes gaan weg als het donker wordt, wij blijven overnachten natuurlijk. Naast ons eigen anker, besluiten we ook de gele boei aan ons schip vast te maken, tegen het slingeren eventueel. Nachten er voor is het windstil en juist deze nacht….je begrijpt het al, veel wind en hij draait…en zo ook de kettingen van de ankers, binnen in de boot is het een geschuur en gebonk van jewelste. De volgende morgen bij het krieken van de dag willen we wel weg. Eerst dan toch even de ankers uit de knoop halen.
We gaan toch niet naar Valencia en toch niet naar Ibiza vandaag, de wind is te sterk voor de vroege ochtend en we hebben ook geen weerbericht van de dag gezien.


Dan dus maar uitrusten en zwemmen in het piscina van de haven van Javea en morgen zien we wel verder.

1 opmerking:

krista zei

Hoi! Laat Henk dit jaar z'n haar groeien? Misschien kan ie over een maand ook een staartje :)
Ik zag dat je een Natura winkel had gevonden! Leuk hè!

Dikke kus!