zaterdag 28 augustus 2010

Wet van Murphy2!


We hebben nooit eerder iets van mankementen ervaren bij onze “matroos aan boord”, de stuurautomaat. Maar dan opeens is het zover, hij weigert dienst. Henk besteedt de volgende dag aan het zoeken naar de storing maar kan er niet achter komen. Hij kronkelt als een waar slangenmens onder ons bed, want daar heeft de jachtbouwer al deze apparatuur verstopt. We kunnen niet anders dan de volgende dag samen de stuuractiviteiten verdelen en koers zetten naar Zakinthos. Als we uitvaren en ongeveer 1 mijl uit de kust zijn klinkt er een motoralarm,
de snerpende piep maakt ons niet blij en verontrust gaan we na wat de oorzaak kan zijn.
Bij het zoeken naar de handleidingen raakt Henk gewond aan zijn teen, een luide schreeuw en als ik even naar binnen loop veel bloed en een grote teennagel die “gelicht” blijkt. Tussen het sturen door verbind ik de teen en na het bestuderen van de gebruiksaanwijzingen, lijkt het de saildrive te zijn. De doorvoer van buiten naar binnen, in de eerste manchet, zullen scheurtjes zijn ontstaan waardoor er water lekt. We kunnen even niet anders dan de sensor uitschakelen en bidden en hopen dat de andere ring het blijft volhouden. Overigens wordt de zeegang er ook niet beter op, de klotsende golven en een wind die aantrekt maakt het handmatig sturen ook niet tot een pretje. We zetten door en dan maar een zeiltje erbij…..ook het grootzeil weigert normaal uit de mast te komen en zet zich vast. Geen zeil dan!.
Dan kunnen we eindelijk de haven van Zakinthos binnenlopen en we gooien het anker uit….gaan keurig met de steven naar achter aan de kade, maar dan schiet er een knoop in het ankertouw!
We lossen ook dit weer op en als we eindelijk vastliggen, de passerel op zijn plek hebben aangebrafht komt de havenmeester en geeft aan dat we een aantal plaatsen dienen te verkassen er zal een cruiseboot komen aanleggen. Weer weg dan maar en nog een poging wat plaatsjes opzij, als we ons keurig tussen 2 motorbootjes parkeren kan Henk in eens ook niets meer met de afstandbediening van het ankerlier!!! Dit is te veel! Ook al kapot? (dit is achteraf gelukkig, een kwestie van opladen van het accuutje!)
De onrustige zee blijkt later te maken hebben gehad met een aardschok van de zeebodem in de buurt van Zakinthos. Je maakt wat mee!

Geen opmerkingen: