maandag 30 augustus 2010

Rondje Zakinthos.

Als laatste van de Ionische eilanden doen we Zakinthos aan. De “Fioro di Levante”, de “Bloem in het Oosten” en “the Flower in the East” klinken namelijk nèt niet zo, dat het onze ervaringen kan ondersteunen. Een groen en prachtig eiland met pittoreske heuvels, mooie spierwitte stranden. Helaas wel van kleine kiezels…(en ik haat stenen!!!) In de stad Zakinthos ontvangen we Nicole, die een aantal dagen met ons meereist. De stad is een nieuwe moderne stad, gebouwd in 1955 na de aardbeving van 1953. De nieuwe stad kijkt uit over het azuurblauwe water van de Ionische zee en ligt idyllisch in het landschap. Een plek met veel historische en culturele geschiedenis. Hier woonden veel Griekse dichters, artiesten en politici. De stad heeft een verbazingwekkend labyrinth van kleine smalle straatjes, maar ook een prachtige met arcades gebouwde winkelstraat. Zo winkel je lekker uit de zon!
Het Marine Park van Zakinthos bevindt zich in Laganas Bay. Hier waakt men over de (nest)stranden waar de Caretta-caretta, zee schildpadden, hun eieren leggen en het is tevens het gebied waar een kleine gemeenschap van de Monk Seal leeft. Uiteraard konden we niet in het gebied zelf komen maar we hebben geankerd in de Keri baai. Helaas hebben we ze niet duidelijk kunnen waarnemen.
Omschreven als een prachtige groene baai, die wij als zodanig ook niet herkenden was Port Vromi. Vorige jaar totaal uitgebrand. We proberen hier voor de eerstekeer een lijn naar de kant te brengen...mislukt, wel heerlijk de volgende morgen in de grot gezwommen.
Zo namen we een voorschot op de Blue Caves, een toeristische trekpleister van het eiland, waar jaarlijks duizende bezoekers naartoe komen. Meestal in grotere of kleinere ferryboten, die omhet hardst varen om weer een volgende lading op te halen. Een geklots van jewelste dus als wij daar voor anker gaan.
De grotten liggen ten oosten van Cape Schinari in het noorden van het eiland. Een fantastische omgeving en de blauwe ondergrond van de grotten en het buitengewoon heldere water maken dat het inderdaad blauwe grotten zijn! In Agios Nickolaos brengen we de nacht door. Voor we weer naar Zakinthos gaan, willen we voor de lunch nog even voor anker in de Alykes Bay. En zo’n helder water heb ik nog nooit gezien…ja op foto’s in brochures. Hier houden we nog een mooie zonnenbril aan over, want die zie je dus gewoon liggen op de bodem. Het was een heerlijke week!
Na wat reparaties en geklus zullen we nu naar de Peloponessos.

1 opmerking:

Unknown zei

Wat leuk om jullie zo te zien, super als je van zeilen houd.

Mvg Leen & Maaike