zaterdag 26 mei 2012

Even bijpraten....

Tijdens de vakantie van Dries en Ida hebben we ook nog een autootje gehuurd en een rondje eiland gedaan. De terrasjes waren natuurlijk favoriet, maar een culturele hotspot was ook het klooster van Sint Catherina ten oosten van de stad Aegina en ten westen van de voormalige hoofdstad Palaiochora (nu verlaten). Het is geplaatst op de site van de voormalige tempel van Aphrodite. Voor alle vaders, moeders, overleden familie en vrienden lieten we kaarsjes branden.

We zijn ook benieuwd naar de wezenlijke betekenis van de kettinkjes die veel Griekse mannen in hun hand houden, waarmee men rondjes slingert, en in tegenstelling tot wat veel mensen denken heeft dit geen religieuze betekenis. De kralenketting,
komboloi, lijkt weliswaar op een rozenkrans maar het is enkel een manier om de tijd te doden, een prettige gewoonte om verveling tegen te gaan. Het draaien op de specifieke manier van de kralenketting is nog niet zo gemakkelijk als het lijkt.

Wij in het westen maken lang niet zoveel gebaren als de mensen uit culturen rond de Middelandse Zee. Vooral de Grieken staan bekend als kampioenen in het maken van gebaren terwijl ze praten. Hun handen, lichaam en gezicht staan nauwelijks stil en soms kun je al vanaf een afstand van vijftig meter inschatten waar ze over spreken.

“Met mijn handen en voeten red ik het wel!!”

Als Henk het heeft over mijn communicatieve vaardigheden, dan is hij altijd weer blij met mijn talenkennis. Zelf is hij niet zo’n talenwonder en soms is dat lastig. Natuurlijk heeft hij daar dan een oplossing voor, “met handen en voeten kom ik er wel uit, maak je geen zorgen!!” Hier in Griekenland kan hem dat wel opbreken, als hij bijvoorbeeld bij zijn “aanhouding” beide handen met gespreide vingers in de lucht heeft gestoken was dat een grove belediging!! Het is te vergelijken met de opgestoken middelvinger, een Griek drukt er zijn minachting mee uit.


Duim omhoog
Een duim omhoog wil in Nederland zoveel zeggen als ‘prima gedaan'. In de meeste Westerse landen wordt dat ook zo begrepen. In Griekenland echter niet, daar is de opgestoken duim een zware belediging. En in het Midden-Oosten betekent het : je kunt de pot op!

Geen opmerkingen: