maandag 23 mei 2011

Bijzondere momenten

Veel geschreeuw en gelach is wat we ervaren wanneer we na 6,5 km bijna het Kanaal van Korinthe uit zijn gevaren. Avonturiers springen bungee-jumpend van een van de bruggen die over dit Kanaal zijn aangelegd.
Veel oh’s en ah’s zijn er geschreven over dit duurste kanaal per kilometer van de wereld, een monumentaal stuk werk. In de oudheid was keizer Nero al eens op het idee gekomen om een doorvaart aan te leggen. Hij liet duizenden joodse slaven aan dit project werken. Nadat de Romeinse keizer zelfmoord pleegde kwam er niets meer van terecht en pas in de 19e eeuw werd het kanaal aangelegd (1891-1893).
Het was een spectaculaire tocht zo langs die hoge uitgehakte wanden (op het hoogste punt zelfs 76 meter) en een breedte van 25 meter. Aan de Oostzijde en Westzijde ligt een verkeersbrug, die onder water verdwijnt en dan zijn er nog een spoorbrug en twee verkeersbruggen.



We zijn op weg naar Athene, daar zullen Trudy en Leo aan boord komen. We liggen keurig op schema en gunnen onszelf ook nog een citytour in de Griekse hoofdstad. Natuurlijk bezoeken we de Akropolis. “Een hoop stenen uit de oudheid…” Wat monumentaal, wat een historische besef dringt er dan tot je door. Dat er zo’n 5000 jaar geleden er mensen hebben gelopen, dat er zo magistraal werd gebouwd en wat vreselijk jammer dat de tand des tijds (ja hoe kan het ook anders) zo’n aanslag op de paleizen en tempels heeft gepleegd. Een heel bijzondere ervaring. De Akropolis is de berg van 156m die zich midden in Athene bevindt. De Akropolis heeft een platte top en zeer steile hellingen en door de ligging is de Akropolis vanaf kilometers van Athene al te zien. De Akropolis werd ook wel de 'heilige rots' genoemd. De beschermgodin Athena had hier haar belangrijkste heiligdom. Ondanks dat Athene om zijn vervuiling geen beste naam heeft, vonden wij de stad wel netjes en opgeruimd. We snellen door de stad met de citybus en de metro,maar en passant maken we nog een doop mee in een klein kerkje en een leuk feestje (Griekse "André Hazes" sfeer) in Monastraki.

Geen opmerkingen: