dinsdag 31 mei 2011

Een archeologisch bezoekje


Een “must” in dit gebied is beslist Epidaurus, gelegen op het vasteland van de Peloponessos. Het is een dorp aan zee met een kleine haven. Palia Epidavros wordt omgeven door olijvengaarden en sinaasappelbomen en heeft mooie strandjes met taverna's. Als we binnen varen zien we al gauw dat een SunSail Flottielje hier zijn thuisbasis heeft. Drukbezette kade met allemaal dezelfde bootjes. Met een beetje wringen en hulp van een Brits echtpaar liggen we voor de wal.


Voor we terugvaren naar Pireaus gaan we de volgende morgen naar het “Oude Epidavros”. De weg van de haven naar dit historisch erfgoed brengt je langs wijngaarden en eeuwenoude olijvengaarden, met de bergen op de achtergrond
Oorspronkelijk was dit gebied bekend om de cultus van Asklepios. Zijn moeder stierf bij de bevalling. Hij werd gezoogd door een geit. De centaur Chiron voedde hem op en onderwees hem in de geneeskunst. Voor de verering van Asplepios bouwde men een groot complex met religieuze centra voor de genezing van zieken en kreupelen, tempels, badhuizen, sanatoria. Staf en slang (esculaap) zijn sinds de oudheid de symbolen voor de medische beroepen. Bij de opgravingen (19e eeuw) kwam men ook het amfitheater tegen.
Het ligt tegen de helling en is goed bewaard gebleven. Het is gebouwd in de 3e eeuw. Oorspronkelijk waren er 34 kalkstenen rijen met zitplaatsen en die waren in 12 sectoren verdeeld. Later kwamen daar nog 21 rijen bij. Er kunnen 14.000 toeschouwers in. Het is wereldberoemd om de perfecte akoestiek.

De West-Vlaamse Professor Natuurkunde (Fysicaprofessor) Nico Declercq heeft het geheim van de perfecte akoestiek in het Griekse Epidaurus amfitheater ontsluierd. Niet de algemene constructie van het eeuwenoude bouwwerk, maar wel de afstand tussen, en het materiaal van de tribuneringen zorgen ervoor dat het geluid op alle 14.000 zitjes even goed is.


Als Henk zacht “Hand-in-hand…” zingt kunnen wij het boven in het theater verstaan!

Geen opmerkingen: