vrijdag 27 mei 2011

De Saronische golf

In een kleine week zullen we de Saronische eilandjes bezoeken. Aegini bijt het spits af. In de mythologie is dit onbewoonde eiland, de plek waar Zeus zijn geliefde Aegina een prachtige prinses, mee naar toe nam om alleen met haar te zijn. Een onbewoond eiland in het Stenen Tijdperk, wel belangrijk in de geschiedenis aangezien hier de eerste munten van de westerse wereld werden geslagen. We besluiten om Perdika aan te doen, een charmant vissershaventje, als een ring rond de haven liggen de talloze restaurantjes.In een hoekje van de haven ontdekken we aan lijnen gebonden inktvissen, grote en volle vissen. Hier houdt de restauranthouder zijn vis fris!De vis smaakte de avond ervoor inderdaad fantastisch! Alhoewel het weer, om te zeilen niet veel bijzonders in petto heeft, worden we wreed verstoord in onze rust. Men maakt met betonboren gleuven in het beton op de kades. Een heidens kabaal, wegwezen dus.


Poros is de volgende stop.Poros is een Grieks eiland, met een oppervlakte van ongeveer 31 km en ongeveer 4500 inwoners. Er is een regelmatige veerbootverbinding met Piraeus en daardoor wordt het tijdens weekends en vrije dagen druk bezocht door Atheners op zoek naar wat verpozing.

Om de paar minuten kan men vanuit de gelijknamige stad Poros met kleine bootjes de oversteek naar het tegenoverliggende Galatos (op de Peloponnesos) maken. De overtocht zelf duurt ook amper een paar minuten. Eigenlijk bestaat Poros uit twee eilanden, die mettertijd met elkaar verbonden raakten via een smalle landtong: het (pijn)bosrijke Kalavroa en het kleine, in oorsprong vulkanische Spheria dat nu bijna helemaal is volgebouwd met de kleurrijke huizen van het hoofdplaatsje Poros-stad, en bekroond wordt door een fraaie klokkentoren.

Geen opmerkingen: