woensdag 18 mei 2011

De Golf van Patras


Een mens maakt wat mee, het ene getuigt van rust en stilte en het ander van hoogwaardige stress.
“wil de echte vogelaar onder ons opstaan?....”
Voor wat de rust betreft….een nestje bouwen doe je toch in alle rust en stilte. Het jacht wat in onze winterhaven, Messolonghi, naast ons lag, heeft voor de eigenaren een verrassing in petto. Het was een drukke bedoening maar, ze vlogen af en aan, de vogeltjes om een nestje te bouwen in de hoes van het grootzeil boven de mast.
Een genot om naar te kijken maar, gezien de takjes, twijgjes, blaadjes, veertjes en wat dies meer zij, wat naar binnen gesleurd werd, een grote commune van nestjes cq. danige rotzooi daarbinnen.
En wat als je bespeurt dat er tussen je zeilen gezinsuitbreiding verwacht wordt? Ga je dan te werk met een bezempje, of grof geweld, of wacht je tot de kraamtijd over is en de kinderen “uitgevlogen”?? Ik ben er niet uit wat het voor vogeltje was, er zaten ook zwaluwtjes, musjes, maar dit?? Ben blij dat ze niet bij ons zaten in ieder geval. Aan de andere kant van ons kregen we ook bezoek….

Messolonghi 9 mei 2011.
Veel wind vandaag…..blijven dus nog lekker liggen op ons plekje aan de steiger in Messolonghi Marina, we hebben nog genoeg te doen om onze Don Mare gereed te maken voor de komende 5 maanden. 30 Knt wind dwars op ons schip, aan de loefzijde ruimte voor andere schepen. Dus alles maar volgehangen met fenders, je weet maar nooit. En ja hoor, daar kwamen ze. De huurboten….elk jaar worden ze groter….50 voet (15 meter), lijkt inmiddels de standaard maat. Minstens 10 man aan boord om het nog een beetje betaalbaar te houden en de meest ervaren aan boord, aan het roer. In dit geval (wij denken) oost Europeanen . Wat een gedoe, hij (nooit een zij) stuurt alsof t’ie in een auto zit. Schroef en roerwerking…..nooit van gehoord. Golven,stroom en wind zijn onbelangrijk….voldoende fenders om de eerste klap op te vangen, hangen meestal aan de verkeerde kant. Een bemanning die totaal geen benul heeft wat er gaat gebeuren en wat ze moeten doen. Na veel proberen, veel geschreeuw, hadden ze hun dikke “Bavaria” dan eindelijk geparkeerd, iedereen opgelucht en het belangrijkste was toen “hoe kom ik hier op internet” Ik stop met klagen en mopperen, bij mij gaat er tenslotte ook wel eens wat fout. De wind ging in elk geval die nacht nog aardig tekeer.
De volgende morgen……ja hoor…..onze buren moesten vertrekken. Wind in de haven 20 Knt, in de golf van Patras naar verwachting >30 Knt oost. Ervaren zeilers weten wel beter…. Ze blijven heerlijk “verwaaid liggen” Om een lang verhaal kort te maken….onze buren probeerden om van ons weg te varen, met heel veel fenders van mij heb ik schade voorkomen, maar ja die wind he….Ze vaarden toch met hun roer over mijn mooring lijn en 10 seconden later zaten ze aan lager wal tegen de kade, met veel ondieptes en veel stenen. Hoe dat afliep…..Kom gerust eens bij ons op bezoek….ik zal je het verhaal verder vertellen.
Henk


Nafpaktos.Eindelijk was het zover en verlieten we de winterstek op weg naar Nafpaktos. Een pittoresk haventje, waarvan de pieren worden gevormd, door de uiteinden van twee lange muren, die beginnen aan een boven op een berg gesitueerd kasteel (Prophet Elias). Op de oostelijke pier staat een standbeeld van een held (met toorts) die tijdens een zeeslag probeerde de Turkse bezetter met zijn schip in brand te steken, maar helaas de wind draaide en zijn poging mislukte. Een heel leuk stadje met natuurlijk weer talloze terrassen langs de kades. In de kleine havenkom is, naast de vissersbootjes van de plaatselijke bevolking, slechts plaats voor een stuk of 4 jachten die niet langer mogen zijn dan 15 meter.

TrizoniaEen klein eilandje, waar er al sinds jaar en dag gewerkt wordt aan een nieuwe jachthaven. Het werk blijft “in progress”..
Er zijn geen faciliteiten aan de pieren en er wordt geen havengeld betaald, waarschijnlijk ook de reden dat er veel “onbemande” schepen zijn, ook achtergelaten en de eigenaar van de tweemaster hoeft geen water te tappen! Het pleintje is een gemoedelijk plekje om de avonden (of dagen) door te komen, “geen tijd” bestaat hier niet maar wel “alle tijd”.
Een rauwe schreeuw van een pauw trekt onze aandacht en Henk spot de vogel inderdaad op een van tochtjes.




Galaxidhi

De zeildag naar deze baai, was een tocht behorende bij de Top 10!
Daar doen we het voor! Snelheden van boven de 7,5 knts, alleen op een stukje voorzeil, een dag met een sterretje! Vanuit de verte, rotsachtige omgeving, bevroed je nauwelijks de (verstopte) prachtige ingang van dit rustige plaatsje. De kathedraal springt gelijk in het oog en aan de andere zijde het groen van een naaldbomenbos. In de 18e en 19e eeuw was dit een vooraanstaande haven, nu erg in trek bij jachten.
Er is hier op de kade stroom, dus kan ik snel wat wasjes draaien…”wat kortsluiting….? En nu?”...”Even kijken waar het vandaan komt en repareren die hap!”

Geen opmerkingen: