vrijdag 6 mei 2011

Eerste bezoekers melden zich!

Maandag hebben we gezelschap gekregen van vrienden uit Capelle. Rob en Nel reizen met een prachtige camper door de Peloponnesos en "vereren" ons met een bezoek. We maken dankbaar gebruik van het vervoer, eerst kopen we de supermarkt leeg en de volgende dag staat een bezoek aan Delfi op het program. Je bent daar niet in een uurtje maar een comfortabele zit en een uitstekend chauffeur maken van de tocht een kadootje!. Op de heenweg volgen we de kustweg en maken kennis met Nafpaktos, lief havenstadje met een intieme havenkom. Henk is geneigd het in te plannen in onze stops richting het Kanaal van Korinthe.
Delfi.
In Delfi zijn 2 opgravingen te bezichtigen, de tholos (het ronde tempeltje) en het heiligdom van Apollo. Sinds mensenheugenis was er sprake van een orakel in Delfi, net als in veel andere plaatsen in Griekenland. Delfi echter, was de voornaamste plaats voor het inwinnen van adviezen en verwierf hiervoor faam en prestige. Een oude priesteres, Pythia genaamd, gaf adviezen al kauwend op laurierbladeren en zittend op een driepoot boven een kloof waar zwaveldampen opstegen. We respecteren de spreuken die aansporen tot inkeer en matigheid als “Ken uzelf” en “Niets is te zeer..(alles met mate)”
We bezoeken nog Anchova, een pittoresk plaatsje en in de winter de plek waar de Atheners gaan skiën. Smalle straatjes en ingesteld op het toerisme.
Wat een prachtige omgeving, volop natuurschoon in de vorm van een woest en indrukwekkend (leeg)berglandschap, imposante ravijnen en een stuwmeer waar we via een zigzag weggetje kilometers lang eerst de bergen op en daarna de bergen af gaan. Een gedenkwaardige dag en plezierig gezelschap.

Geen opmerkingen: