maandag 26 september 2011

Men neme…..

Van de week wilde ik wel eens een lekkere nasi-schotel maken. Aan boord zijn we voorzien van Conimex, of Inproba kruidenmengseltjes, dus dat is een eenvoudige en snelle oplossing, met wat verse groenten erbij en klaar is Niesje!! Maar hier in den vreemde kom je dan toch wel eens voor verrassingen wanneer je de gebruiksaanwijzingen gaat volgen…want wat te doen.
 “Maak de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.”









En om jullie een idee te geven wat ik dan de kapitein en de bemanning zoal voorzet! Een kleine variatie op een recept van Hans Spee

Recept "Poulet a la bonne femme"
500 gr. dijen, 1 wortel in stukjes, 1 ui in partjes, 90 gr boter, 45 gr. bloem, 5 dl groentebouillon, 1 à 2 glazen witte wijn, 3 el.tomatenpuree, 1 doosje champignons en fijngehakte peterselie.
Snij dijen in stukken, inwrijven met zout, peper en een beetje nootmuskaat. Wentel door bloem, en braad ze in boter met wortel en ui, lichtbruin. Haal kip uit pan en voeg bloem toe, roer tot een gladde massa en dan langzaam bouillon en puree erbij, nu de kip en de champignons er weer bij doen en 20/30 minuten gaar laten stoven. (soms gebruik ik ander voorhanden zijnde groenten als aubergine en zuchinni) Ik heb een programmaatje gevonden op de combi-magnetron, en dan hoef ik er niet meer naar om te kijken. Smullen geblazen en de kippendijen in Turkije waren toch zo heerlijk!!


Hachee (of zoals de Griekse menukaart aangeeft Stifado!) Stuk of 5 flinke uien, 800 gr. mooi rundvlees in flinke dobbelstenen gesneden, boter, bouillonblokje, takje rozemarijn, een paar jeneverbessen, blikje tomatenpuree, flinke scheut rode wijn, 2 kruidnagelen, 1blaadjes laurier, wat tijm, peper, water

Ik braad het vlees in kleine porties in een koekenpan aan voor een korstje, doe je te veel vlees te gelijk in de pan dan kan het vuur de hoeveelheid niet aan en gaat het koken in plaats van bakken. Snij de uien en bak die vervolgens in het overgebleven braadvet, voeg eventueel extra boter toe. Als de uien licht gekleurd zijn doe je het vlees en de uien bij elkaar in een braadpan en vervolgens voeg je de overige ingrediënten toe. Voeg zo veel water/wijn toe dat het vlees bijna onder staat. Deksel op de pan en zachtjes laten sudderen tot het vlees zacht is. Dat duurt wel 3 tot 4 uur, lekker pruttelen!

Aubergine met pasta 1 grote aubergine, blokje boter, gehakt, tomaat en feta en pasta, kopje (40 gr)macaroni of iets dergelijks, paar olijven in stukjes

Snijd het vruchtvlees uit de aubergine. Gehakt in de boter rul braden, ½ (!!, eerste keer had ik alles en het was zout!!!) zakje spaghetti mix en de olijven toevoegen met ongeveer 100 ml water en even laten smoren. Pasta klaarmaken. De auberginehelften ongeveer minuutje in kokend water met wat druppels citroensap. Roer de pasta door het groentegehakt mengsel en vul de auberginehelften strooi de verkruimelde feta erover. Zet ze in een ovenschool en laat in een voorverwarmde oven 200 gr. bakken tot de kaas gesmolten is. Lekker met komkommer of groene sla.


Karbonades met balsamicoazijn en tijm...als de karbonades zijn aanagebraden (5 minuten) dan scheutje balsamicoazijn in de koekenpan en de azijn om de karbonades laten karameliseren ( en vergeet niet om te draaien!)


Pikante bonenschotel 1 blik rode kidneybonen, 2 vleestomaten, 1 prei, 1 kleine worst of wat speklapjes, kip…. 2 eetlepels olie, 1 theelepel suiker en wat hete piment Scheutje hete of zoutzure chilisaus naar smaak 4 eetlepels zure room.
Laat de bonen uitlekken. Snijd groenten en vlees in stukjes/ringen. Verhit de olie in een ruime pan en bak hierin de preiringen op matig vuur in ca. 3 minuten glazig. Voeg de stukjes tomaat toe en bak ze even mee. Roer de suiker en de tacosaus erdoor. Voeg de plakjes rookworst toe en laat het mengsel 5 minuten zachtjes pruttelen. Roer de bonen erdoor en laat het gerecht goed heet worden. Roer op het laatste moment de zure room erdoor.


Vis eten we bij voorkeur buiten de deur, alhoewel we soms een visje, gamba’s en red mullet weleens op de grillplaat hebben en ........









met de bijboot naar de kant en dan in de kuip een lekker kreeftje smullen of van een prachtig gevulde pastei genieten…, is ook thuis eten niet waar?





2 opmerkingen:

jose zei

He Niesje,
Je ben toch wel een geweldige kok hoor, ziet er allemaal heerlijk uit.
Henk komt niets te kort.

goetjes Jose

Krista zei

Ik kan niet wachten tot je weer thuis bent....