dinsdag 4 augustus 2009

Beestenboel


In de lucht zwermt het echt van de libelles, soms wel 10 cm. met dikke buiken en glazige vleugels. Ze komen als helikoptertjes uit de lucht vallen en het zijn er veel. Ze blijven op je rug zitten, op je hand, je boek de gordijnen of je handdoek. Prikken niet steken niet maar het beweegt steeds in je gezichtsveld. We zijn in Ste. Maries de la Mer aangekomen en het is weer feest. Fete de Torro!!?
Wat nu denken we…. in Frankrijk en alweer stieren? We zitten aan de Camarque dus paarden en stieren in dit gebied, daar zijn we van op de hoogte maar ook in de arena?? Als we ’s middags het stadje inlopen zien we nog net het staartje van een soort processie, vanuit de arena (jawel) waar gardians (soort cowboys) en dames in klederdracht de stoet sluiten. Het evenement ’s avonds willen we wel meemaken dus kopen we kaartjes voor de show. ’s Middags duiken we de Camarque in en zien daar de stieren en paarden waar deze streek bekend om is. De kleine paarden zijn buitengewoon wendbaar en snel en worden in eerste instantie gebruikt om de kudde stieren bij elkaar te houden. De stieren worden hier gefokt natuurlij voor het vlees, maar men doet ook aan een vorm van stierenvechten….hier plaatst men bloemen in de horens van de stier, die de toreadors dan er uit moeten halen. In het gebied zijn ook grote oppervlaktes aan rijstvelden, hier serveert men ook graag en veel de paella!! Het lijkt een Spaanse enclave want ook de muziek heeft veel Spaanse invloeden en ’s avonds op het plein danst men de flamenco. In de arena zijn we getuige van een paarden en stierenshow. Als de stier wordt losgelaten staan er achter de schotten gardians, maar ook opgeschoten jongelui die soms het lef hebben zich in de arena te begeven….de stier komt achter hem aan, hij springt over het schot………en de stier ook!!!! Het is voor de jongeling dus zaak, in een soort twee traps sprong zich aan de hekken van de tribune te klampen. De stier maakt zijn rondje tussen tribune en arena af en staat weer in de arena. Zo gaat dat door. Voor mij kan het haast niet anders of deze stier is daarvoor getraind als een soort circusstier(?)
Als we vertrekken worden we nog attent gemaakt op het zegenen van de eenjarige stieren bij de kerk. We hebben geen haast maar besluiten toch deze beestenboel voor gezien te houden.

Geen opmerkingen: