woensdag 26 augustus 2009

Napoleon was here!!

Als we in Elba de haven binnenvaren vragen we ons af waarom in de gids staat “crowded in summer”. Op een enkel jacht na zijn er lege plaatsen aan de kade, natuurlijk krijgen we als antwoord op ons verzoek voor een plaatsje voor de nacht een “ja”. Keurige in de kom liggen we afgemeerd, maar warrrremmm…. We hebben ons voorgenomen wat van Napoleon hier te weten te komen dus aan de slag. We laten ons eerst maar eens met het treintje vervoeren, wie weet brengt die ons wel naar het fort (hoog op de berg!!) Maar dat is niet het geval en daarom lopen we toch maar alle treden van de trappen naar het museum en de kapel. In het museum staat een kopie van de sarcofaag , die in de Dome des Invalides in Parijs staat. Het militaire fort en zijn buitenhuis zijn heringericht en te bezichtigen voor het publiek. Het ligt alleen hoog op de berg en in de hitte van die dag doen we het elkaar niet aan.
Napoleon was ooit keizer van het eiland, toen hij er in ballingschap werd neergezet, en reorganiseerde het eiland waardoor de economie verbeterde. De vlag van Elba een wiite met een rode banier met hierin drie gouden bijen is ook van zijn hand. Terug in de jachthaven is het plots een drukte van belang, toch druk in de zomer dus!!

De volgende dag zeilen we op ons gemak verder en op de kop van het westelijke Elba laten we dan ook ons anker vallen en zijn er feitelijk in open zee…voor de nacht. We duiken meerdere keren het water in en de volgende morgen is een frisse duik een goede start op weg naar Corsica!

Geen opmerkingen: